Print Print
Presentation
21 Jun
22 Jun
23 Jun
Thursday 24 June
25 Jun
DAY 3
Conference room 1Conference room 2
DAY 5
All times shown are British Summer Time (GMT+1)
DAY 3
Conference room 1Conference room 2
DAY 5
10:00 2020 President's Medal Lecture
Chairs: Prof Maria-Gloria Basanez, Imperial College London, Faculty of Medicine  
10:00
10:05 10:05
10:10 10:10
10:15 10:15
10:20 10:20
10:25 10:25
10:30 10:30
10:35 10:35
10:40 10:40
10:45 10:45
10:50 10:50
10:55 10:55
11:00 BES: Ecology and Evolution I
Chairs: Prof Bernd Sures, Universität Duisburg-Essen  

Who’s to blame? Host-vector-parasite interactions in timing transmission.
11:30 (15 mins)
Dr Petra Schneider, University of Edinburgh  

A new Plasmodium species in African apes reveals the origin of human Plasmodium malariae
11:45 (15 mins)
Dr Lindsey Plenderleith, University of Edinburgh  

Diversity of Strongylid Nematode Communities in Wild Western Lowland Gorillas
12:00 (15 mins)
Miss Bethan Mason, Department of Botany & Zoology, Masaryk University  
Schistosome Biology II
Chairs: Dr Geoffrey Gobert, Queen's University Belfast  

Diversity and Evolution of Antigens in the Tetraspanin Protein Family of Schistosoma japonicum
11:30 (15 mins)
Mr Daniel Parsons, Kingston University  

Establishing a Female-only Controlled Human Schistosoma mansoni Infection Model: a safety and dose finding study
11:45 (15 mins)
Mr Jan Pieter Koopman, Leiden University Medical Centre  

Schistosoma mansoni lacks the homologue of the human telomerase reverse transcriptase (hTERT), and relies on the snail enzyme for its survival.
12:00 (15 mins)
Dr Matty Knight, University of the District of Columbia  
11:00
11:05 11:05
11:10 11:10
11:15 11:15
11:20 11:20
11:25 11:25
11:30 11:30
11:35 11:35
11:40 11:40
11:45 11:45
11:50 11:50
11:55 11:55
12:00 12:00
12:05 12:05
12:10 12:10
12:15 Session 10:Live Q & A S5 :Live Q & A 12:15
12:20 12:20
12:25 12:25
12:30 12:30
12:35 12:35
12:40 12:40
12:45 12:45
12:50 12:50
12:55 12:55
13:00 BES: Ecology and Evolution II
Chairs: Prof Neil Hall, Earlham Institute  
Environmental Parasitology: relevance of parasites in ecotoxicological studies
13:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Prof Bernd Sures, Universität Duisburg-Essen  

Using high throughput sequencing to detect the presence of multiple parasite strains in the rapidly declining European turtle dove (Streptopelia turtur)
13:30 (15 mins)
Miss Rebecca Young, Cardiff Univrsity  

On snail-borne hippo parasites: do artificial lakes and biological invasions pose a burden on Hippopotamus amphibius?
13:45 (15 mins)
Mr Ruben Schols, Royal Museum for Central Africa  

Zoonotic Implications of parasite helminths among domestic animals in selected communities of Caraga Region, Philippines
14:00 (15 mins)
Dr Sheina Macy Manalo, University of the Philippines Los Baños  
Schistosomiasis - Control, epidemiology and One Health I
Chairs: Dr Poppy Lamberton, University of Glasgow  

The potential of citizen science to tackle the wicked problem of snail-borne diseases
13:30 (15 mins)
Dr Tine Huyse, Royal Museum for Central Africa  

Citizen scientists versus malacologists: comparing schistosome snail collections in Lake Albert, Uganda
13:45 (15 mins)
Mr Julius Tumusiime, Mbarara University of Science and Technology  

The current and future predicted status of schistosomiasis in South Africa under climate change
14:00 (15 mins)
Dr Lizaan de Necker, North-West University  
13:00
13:05 13:05
13:10 13:10
13:15 13:15
13:20 13:20
13:25 13:25
13:30 13:30
13:35 13:35
13:40 13:40
13:45 13:45
13:50 13:50
13:55 13:55
14:00 14:00
14:05 14:05
14:10 14:10
14:15 Session 11:Live Q & A S5 :Live Q & A 14:15
14:20 14:20
14:25 14:25
14:30 14:30
14:35 14:35
14:40 14:40
14:45 14:45
14:50 14:50
14:55 14:55
15:00 Diagnosis and Biomarkers II
Chairs: Prof John Gilleard, University of Calgary   

SHERLOCK4HAT: a new CRISPR-based tool for Human African Trypanosomiasis diagnosis
15:30 (15 mins)
Dr Nuria Sima Teruel, Institut Pasteur  

Evaluating the diagnostic test accuracy of molecular xenomonitoring methods for the surveillance of lymphatic filariasis and onchocerciasis
15:45 (15 mins)
Mr Joseph Pryce, Liverpool School of Tropical Medicine  

Diagnosis of sheep fasciolosis caused by Fasciola hepatica using Cathepsin L ELISA and lateral flow technologies
16:00 (15 mins)
Dr Amber Dorey, Molecular Parasitology Laboratory, NUI Galway  
Microscopy – relevant or redundant in diagnostic parasitology?
16:15 (30 mins)
Keynote Speaker: Mrs Claire Rogers, London School of Hygiene and Tropical Medicine  
Schistosomiasis - Molluscan biology & ‘omics’
Chairs: Prof Coen Adema, University of New Mexico  Prof Anthony Walker, Kingston University  
Snail vector biology, perspectives from genome mining
15:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Prof Coen Adema, University of New Mexico  

Bulk segregant analysis of host specificity in schistosome parasites
15:30 (15 mins)
Dr Frédéric Chevalier, Texas Biomedical Research Institute  

Lack of functional chromatin dynamics through nuclear motor proteins in aged Biomphalaria glabrata snails reveals a mechanism of interest with respect to controlling schistosomiasis.
15:45 (15 mins)
Dr Daniel Horton, unemployed  

First molecular identification of Bulinus africanus in Lake Malawi with discussions on its transmission potential for human schistosomes
16:00 (15 mins)
Mr Mohammad Alharbi, Liverpool school of tropical medicine  
15:00
15:05 15:05
15:10 15:10
15:15 15:15
15:20 15:20
15:25 15:25
15:30 15:30
15:35 15:35
15:40 15:40
15:45 15:45
15:50 15:50
15:55 15:55
16:00 16:00
16:05 16:05
16:10 16:10
16:15 S7 :Live Q & A 16:15
16:20 16:20
16:25 16:25
16:30 16:30
16:35 16:35
16:40 16:40
16:45 Session 12 Q & A
16:45 (15 mins)
16:45
16:50 16:50
16:55 16:55
17:00 Poster Session - Please go to main Hall and access the poster balcony 17:00
17:05 17:05
17:10 17:10
17:15 17:15
17:20 17:20
17:25 17:25
17:30 17:30
17:35 17:35
17:40 17:40
17:45 17:45
17:50 17:50
17:55 17:55
18:00 18:00