Print Print
Presentation
21 Jun
22 Jun
Wednesday 23 June
24 Jun
25 Jun
DAY 2
Conference room 1Conference room 2
DAY 4
All times shown are British Summer Time (GMT+1)
DAY 2
Conference room 1Conference room 2
DAY 4
10:00 2020 Wright Medal Lecture
Chairs: Prof Maria-Gloria Basanez, Imperial College London, Faculty of Medicine  
10:00
10:05 10:05
10:10 10:10
10:15 10:15
10:20 10:20
10:25 10:25
10:30 10:30
10:35 10:35
10:40 10:40
10:45 10:45
10:50 10:50
10:55 10:55
11:00 Interactions with Hosts and Vectors
Chairs: Dr Julius Hafalla, London School of Hygiene and Tropical Medicine  

The intimate and evolutionarily conserved relationship between Trichomonas and Mycoplasma
11:30 (15 mins)
Mr Nick Bailey, Newcastle University  

What insect resistance against fungal biopesticides can teach us about G x E in host-pathogen interactions
11:45 (15 mins)
Dr Matthew Tinsley, Stirling University  

Heligmosomoides polygyrus produces homologues of HpARI and HpBARI which have increased activity against human immune targets
12:00 (15 mins)
Dr Adefunke Ogunkanbi, University of Dundee  
Schistosome ‘omics’
Chairs: Prof Christoph G. Grevelding, Justus-Liebig-University Giessen  
Towards a chromosomal view of schistosome genome evolution
11:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Matthew Berriman, Wellcome Sanger Institute  

Life stage-specific glycosylation of schistosome-derived extracellular vesicles (EV) directs interactions of EV with lectin receptors on host cells
11:30 (15 mins)
Prof Cornelis Hokke, Leiden University Medical Center  

Genomic landscape of introgression between blood flukes infecting livestock (Schistosoma bovis) and humans (S. haematobium) across Africa
11:45 (15 mins)
Mr Roy Platt, Texas Biomedical Research Institute  

Simultaneous genotyping of snails and infecting trematode parasites using high-throughput amplicon sequencing.
12:00 (15 mins)
Mrs Cyril Hammoud, Ghent University  
11:00
11:05 11:05
11:10 11:10
11:15 11:15
11:20 11:20
11:25 11:25
11:30 11:30
11:35 11:35
11:40 11:40
11:45 11:45
11:50 11:50
11:55 11:55
12:00 12:00
12:05 12:05
12:10 12:10
12:15 Session 7:Live Q & A S2 :Live Q & A 12:15
12:20 12:20
12:25 12:25
12:30 12:30
12:35 12:35
12:40 12:40
12:45 12:45
12:50 12:50
12:55 12:55
13:00 Interactions with Hosts and Vectors
Chairs: Dr Rod Dillon, Lancaster University  

Turning trypanosomes into a vaccine: The design and application of a brucei-based carrier platform for the targeting of a wide variety of "difficult" antigens
13:30 (15 mins)
Mr Joseph Verdi, Deutsches Krebsforschungszentrum  

Combining a Novel Immunoassay to Quantify Antibodies to Salivary Antigens with Antibody Acquisition Models to Estimate Exposure to Simulium damnosum s.l. Bites
13:45 (15 mins)
Mr Philip Milton, Imperial College London  

Identification and RNA profiling of ovine tuft cells in response to gastro-intestinal nematode infections
14:00 (15 mins)
Miss Katie Hildersley, University of Glasgow  
Schistosomiasis - Immunology & host-parasite interactions
Chairs: Prof Cornelis Hokke, Leiden University Medical Center  

Nitric oxide harms the neuropathogenic schistosome Trichobilharzia regenti in mice, partly by inhibiting its vital peptidases
13:30 (15 mins)
Miss Barbora Šmídová, Charles University, Prague  

In-depth exploration of Trichobilharzia regenti neuroinvasion in mice: host immune response and helminth-induced neuropathogenicity
13:45 (15 mins)
Dr Tomas Machacek, Charles University, Prague  

Harnessing the diagnostic potential of highly specific anti-glycan antibodies in schistosomiasis
14:00 (15 mins)
Dr Anna Kildemoes, Leiden University Medical Centre  
13:00
13:05 13:05
13:10 13:10
13:15 13:15
13:20 13:20
13:25 13:25
13:30 13:30
13:35 13:35
13:40 13:40
13:45 13:45
13:50 13:50
13:55 13:55
14:00 14:00
14:05 14:05
14:10 14:10
14:15 Session 8:Live Q & A S3 :Live Q & A 14:15
14:20 14:20
14:25 14:25
14:30 14:30
14:35 14:35
14:40 14:40
14:45 14:45
14:50 14:50
14:55 14:55
15:00 Interactions with Hosts and Vectors
High throughput single-cell genome sequencing gives insights into the generation and evolution of mosaic aneuploidy in Leishmania donovani
15:30 (15 mins)
Mr Gabriel Negreira, Institute of Tropical Medicine Antwerp  

Functionally mapping the diversification of African trypanosomes using spatial proteomics
15:45 (15 mins)
Dr Nicola Moloney, University of Cambridge  

Rapid egress of Trypanosoma cruzi follows actin cytoskeleton rearrangement and membrane rupture
16:00 (15 mins)
Dr Eden Ferreira, Federal University of Sao Paulo  
Schistosomiasis - Chemotherapy/new drugs/drug screening
Chairs: Prof Andrew MacDonald, University of Manchester  
Schisto drug discovery in Sunny San Diego – tools and technologies
15:00 (30 mins)
Keynote Speaker: Dr Conor Caffrey, Center for Discovery and Innovation in Parasitic Diseases, Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceut  

Docking-based virtual screening identification of multi kinase-targeting inhibitors with in vitro phenotypic activity against Schistosoma mansoni
15:30 (15 mins)
Dr Bernardo Moreira, Justus-Liebig-University Giessen  

From bugs to drugs: discovery of novel antischistosomal compounds from insects
15:45 (15 mins)
Dr Simone Haeberlein, Institute of Parasitology, University Giessen  

Anti-schistosomal activities of quinoxaline-containing compounds: from hit identification to lead optimisation
16:00 (15 mins)
Dr Gilda Padalino, Ibers Aberystwyth University  
15:00
15:05 15:05
15:10 15:10
15:15 15:15
15:20 15:20
15:25 15:25
15:30 15:30
15:35 15:35
15:40 15:40
15:45 15:45
15:50 15:50
15:55 15:55
16:00 16:00
16:05 16:05
16:10 16:10
16:15 Session 9:Live Q & A S4 :Live Q & A 16:15
16:20 16:20
16:25 16:25
16:30 16:30
16:35 16:35
16:40 16:40
16:45 16:45
16:50 16:50
16:55 16:55
17:00 Poster Session - Please go to main Hall and access the poster balcony 17:00
17:05 17:05
17:10 17:10
17:15 17:15
17:20 17:20
17:25 17:25
17:30 17:30
17:35 17:35
17:40 17:40
17:45 17:45
17:50 17:50
17:55 17:55
18:00 18:00